Gotowanie to moja olbrzymia miłość. I oprócz kupowania rzeczy do domu, to właśnie te nowości do kuchni dają mi mega kopa do eksperymentowania ze smakami. Czasami wyjdzie z tego pyszna włoska pasta z groszkiem, genialna tarta z batatami, aromatyczny kurczak w ziołach, a czasami muszę zamówić pizzę od ulubionego Włocha.
Inspiracje są właściwie wszędzie, w ulubionym serialu, w programach podróżniczy albo kulinarnych. Czasami, choć rzadko gotuję z przepisów, najczęściej jednak wymyślam od nowa lub próbuje odtworzyć coś po swojemu, wg swoich smaków, pomysłów. Tak było chociażby z chorizo w cydrze, które jadłam na wakacjach w Hiszpanii. Próbowałam swoich sił kilka razy, zanim udało mi się odnaleźć tamten wyjątkowy smak.
Tarta z batatami i kozim serem
Składniki:
Ciasto kruche
250 g mąki
125 g zimnego masła pokrojonego w kosteczki
1 żółtko
60 g wody
szczypta soli
Nadzienie
2 średniej wielkości bataty
2 duże czerwone cebule
tymianek (świeży lub suszony)
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 ml śmietany 18%
sól
2 łyżeczki papryki słodkiej
oliwa z oliwek
Przygotowanie ciasta kruchego to łatwizna prościzna jak to mawia mój synek. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Żeby było szybciej, można je też zagnieść w malakserze, co szczerze polecam, bo jest gotowe w kilka sekund.
Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę. Moja forma jest dosyć duża, więc najczęściej robię ciasto z półtorej porcji (wtedy używam dwóch żółtek, bo te ciężko podzielić). Kiedy ciasto jest już w formie, nakłuwamy je w środku widelcem, żeby podczas pieczenia nie urosły bąble. Ciasto pieczemy ok 15 min w temp 200 st, aż się lekko zrumieni.
Farsz jest również prosty. Bataty kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy cebulę. Gdy ta lekko się zrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bataty. Do smaku dodajemy tymianek oraz sól. Smażymy, aż całość delikatnie się zrumieni, a bataty nieco zmiękną.
Gotowy farsz przekładamy na opieczony wcześniej spód. Na wierzchu układamy kawałki koziego serka twarogowego. Całość zalewamy zalewą jajeczną – w misce mieszamy rózgą śmietanę, jajka i paprykę słodką oraz odrobinę soli.
Pieczemy w temperaturze 190 st C około 40 minut.
i gotowe!
pe.es. po więcej inspiracji kulinarnych wpadaj do nas na Instagrama, tam często pokazuję co u nas w garach właśnie się tworzy 🙂
2 COMMENTS
Dzieciaki z Potencjałem
3 lata ago
Uwielbiam kozi ser, muszę wypróbować ten przepis 🙂
Ania Brzozowska
3 lata ago
AUTHORzakochasz się w tym smaku 🙂