TOP
sheet pan dinner
Bez kategorii

Sheet Pan Dinner i koperkowe klopsiki rybne

Ostatnio coraz bardziej tu kulinarnie, ale cóż ja poradzę, że minione miesiące sprzyjały gotowaniu. Szczerze przyznam, że nigdy wcześniej nie spędzałam aż tyle czasu w kuchni. Dzięki temu zaczęłam coraz cześciej szukać sposobów na szybkie i urozmaicone posiłki. Jednym z takich genialnych sposobów jest właśnie sheet pan dinner.

Ale co to dokładnie jest ten sheet pan dinner?

To rodzaj dania, które można porównać do dania jednogarnkowego, ale pieczone w piekarniku. Polega ono na tym, że wszystkie części posiłku, czyli mięso i warzywa pieczemy razem. Jedynym utrudnieniem jest to, żeby wybierać i zestawiać ze sobą takie produkty, które upieką się w jednakowym czasie. Nie oznacza to oczywiście, że ziemniaki to tylko z mięsem, a z rybą pomidor. Tu wystarczy pokombinować z wielkością kawałków. 

Najczęściej w sheet pan dinner piecze się całe ryby lub kawałki mięsa. Ale nie jest to sztywna zasada. Przy dzieciach często trzeba się nagłowić, jak przemycić różne rzeczy i tu najlepiej sprawdza się co? No klopsiki! Tam wszystko można ukryć.  Te rybne są wyjątkowo pyszne.Doskonale smakują ze szparagami i pieczoną rzodkiewką. Do tego jeszcze kilka ziemniaczków pokrojonych na frytki. 

Koperkowe klopsiki z halibuta

Tak naprawdę one równie dobrze mogą być z dorsza. Co traficie świeże, bo i tak będzie pyszne. 

Składniki
500 g filetu z halibuta
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
garść posiekanego koperku
szczypta soli

sheet pan dinner babycook

W przypadku klopsików, zdecydowanie wolę mięso czy rybę zmiksować w blenderze niż zmielić w maszynce do mielenia. Wtedy smaki o wiele lepiej się połączą, a masę łatwiej jest uformować.

Pokrojoną w kawałki i pozbawioną ości rybę umieszczamy w dzbanku Babycooka, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i koperek. Całość miksujemy na jednolitą masę. Następnie lepimy okrągłe klopsiki.

Babycook miksowanie ryby

Klopsiki wraz z wybranymi warzywami wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywa oczywiście przyprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180-190 st C przez około 30-35 minut, przy czym ostatnie piętnaście minut na termoobiegu.

sheet pan dinner klopsiki koperkowe

ProTip! 
Czasami klopsiki przywierają do papieru, dlatego warto rozsmarować około łyżki oliwy na papierze do pieczenia – ja robię to za pomocą kawałka ręcznika papierowego, dzięki temu warstwa oliwy jest naprawdę ultra cienka.

sheet pan dinner

BabyCooka kupisz tutaj.

p.s. Ponieważ ostatnio coraz więcej słyszę od Was, że chcecie więcej przepisów, to zapraszam Was, wpadnijcie na naszego Instagrama – tam cześciej gotuję. A inne przepisy znajdziesz na mojej blogowej kuchennej półeczce!

 

Ania Brzozowska

Cześć, mam na imię Ania i bardzo się cieszę, że mogę gościć Cię na moim blogu. Jeśli spodobało Ci się tutaj, to zostań z nami na dłużej, będzie nam bardzo miło :) Polub slodkiciezar.pl na Facebooku Polub slodkiciezar.pl na Instargarmie Do zobaczenia! :)

«

»

2 COMMENTS
  • Iwona
    4 miesiące ago

    Zapisuję sobie ten przepis, bo wygląda przepysznie! Na pewno spróbuję tych kotlecików.

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *