TOP
pieczona owsianka kokosowa słodki ciężar
OD KUCHNI POLECANE

Pieczona owsianka kokosowa z musem owocowym

W naszym domu śniadania są zdecydowanie specjalnością Maćka vel Starego. Ma do nich rękę i przede wszystkim chęć. A ja, jak na dobrą żonę przystało, wcale nie wyganiam go z kuchni. Czasem budzą nas (mnie i dzieci) genialne tosty z jajkiem sadzonym. Innym razem gofry tradycyjne albo belgijskie, placuszki i coraz częściej owsianki. Te ostatnie niekiedy przyjmują ciekawe formy i tak od jakiegoś czasu w naszym menu śniadaniowym zagościła pieczona owsianka kokosowa.

Jest absolutnie nie podobna do typowych owsianek, ale w smaku bardzo ciekawa i po prostu pyszna. Uzależnia kokosem i owocowymi aromatami. Jest trochę jak ciasto śniadaniowe, takie którego zjesz dużo i bez wyrzutów sumienia. W końcu bez cukru.

Pieczona owsianka jest rewelacyjnym i przede wszystkim zdrowym śniadaniem dla dzieci. Nawet dla tych, które nie są miłośnikami jedzenia. To jedno z tych śniadań, do których nie muszę wcale ich zachęcać.

Nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie. Początkowo jadaliśmy tę owsiankę z odrobiną jogurtu kokosowego, ale to nie było do końca to. Zamieniliśmy jogurt na domowy mus owocowy, który zdecydowanie podkręcił smak. 

 

Pieczona owsianka kokosowa

Owsianka
3 szklanki górskich płatków owsianych
półtorej szklanki mleka
1 starte na grubym oczku jabłko (duże)
2 rozgniecione banany
pół szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki (owoce, cynamon, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe) i dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa nie powinna mieć więcej niż 3 – 4 cm wysokości.
Owsiankę pieczemy w temperaturze 180 st C przez 30 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu pozostawiamy na kilka minut do ostygnięcia.

pieczona owsianka blacha

Podajemy razem z domowym musem owocowym.

Domowy mus owocowy
1 duże jabłko
garść mrożonych truskawek
garść mrożonych malin i jeżyn

W przypadku musu dużo zależy od pory roku i dostępności owoców. W lato lepiej przygotowywać musy ze świeżych owoców lub zmiksować je na lekki sos owocowy. Kiedy jednak i dostępność jest słaba, śmiało sięgam po mrożone. Najchętniej je wtedy paruję i miksuję, bo pozostają skoncentrowane słodkie i gęste. 
Ostatnio natrafiłam na miks owoców leśnych i pokochałam w musach jeżyny, które dodają subtelnej cierpkości.

babycook neo owoce leśne mus owocowy

Obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz mrożone owoce gotuję na parze w BabyCooku, a następnie miksuję. Alternatywnie można owoce uprażyć w garnku, a następnie odparować sok. Ważna jest gęstość musu – nie może być wodnisty i spływać. Powinien być zdecydowanie gęsty i intensywnie owocowy.

babycook mus owocowy
Gotowy mus pozostawiam na chwile do przestygnięcia i nakładam na kawałek przygotowanej wcześniej owsianki.

pieczona owsianka herbata
Na śniadania polecam Ci również pyszne kukurydziane placuszki.

 

Ania Brzozowska

Cześć, mam na imię Ania i bardzo się cieszę, że mogę gościć Cię na moim blogu. Jeśli spodobało Ci się tutaj, to zostań z nami na dłużej, będzie nam bardzo miło :) Polub slodkiciezar.pl na Facebooku Polub slodkiciezar.pl na Instargarmie Do zobaczenia! :)

«

»

2 COMMENTS

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *