TOP
makaron z bobem i pietruszkowym pesto
POLECANE SŁONE

Makaron z bobem i pietruszkowym pesto – genialna i prosta kwintesencja lata

W ciągu ostatnich miesięcy gotowanie i pieczenie niemal stało się naszym sportem narodowym. Nic w tym dziwnego, bo to jeden z nielicznych sposobów dogadzania sobie w tych dziwnych czasach, kiedy niby wracamy do normalności, ale jakoś boimy się z nią tak normalnie przywitać. Nadal maseczki, decynfekatory, rękawiczki i dystans. Na szczęście lato nie jest nieprzyjacielem, którego się obawiamy. Jak zawsze niezawdone obrodziło  najpier w ulubione szparagi, potem w truskawki i w końcu w bób. 
I ja stale daję się ponosić kulinarnym fantazjom, czarując wszystko co możemy zjeść razem, włącznie z najmłodszą. Makaron z bobem i pietruszkowym pesto od pierwszego razu podbił podniebienia. 

Oczywiście mówiąc o pesto mam na myśli bezpieczne pesto, takie bez orzechów. 

Makaron z bobem i pietruszkowym pesto

Składniki na 4 porcje
250-300 g bobu
duży pęczek natki pietruszki
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
oliwa z oliwek – ok 1/4 szklanki
2 łyżki twardego sera dojrzeającego np dziugas, parmezan
czosnek
400 g makaronu
sól morska

Bób myjemy na sitku i wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. 
Gotowanie jest proste i zależne od tego, w którym momencie sezonu na bób się znajdujemy. Młody bób gotujemy ok 6-7 minut, ten środkowy około 8-9 minut, a ten z końcówki sezonu nawet 10-11 minut, ale nie dłużej. Przegotowany bób nie będzie odchodził od łupin.
Ugotowany bób odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą, co sprawi ze łupin ładnie będą odchodzić. 

W czasie, gdy bób się gotuje, robimy szybkie domowe pietruszkowe pesto. Do Babycooka wrzucamy umyte i oddzielone od grubych łodyg liście natki. Do tego dodajemy łuskanego, prażonego słonecznika, ser dojrzewający (dla małych dzieci lepiej sprawdzi się dziugas, który jest z pasteryzowanego mleka), ząbek czosnku (przy mniejszych dzieciach mozna dać szczypte suszonego, będzie łagodniej) oraz oliwę. Wszystko miksujemy. Pesto powinno mieć kremową konstencję, dlatego zawsze proponuję dodawać olwię stopniowo, żeby nie przedobrzyć. Z solą podchodzimy ostrożnie, sery dojrzewające zwykle same w sobie mają dość dużo soli, dlatego solą doprawiam zawsze na końcu.

pietruszkowe pestopietruszkowe pesto do makaronu

W drugim garnku gotujemy ulubiony makaron, świetnie sprawdzi się tagiatelle, fussili lub tak jak u nas – muszle.

makaron z bobem i pietruszkowym pesto
Ugotowany makaron mieszamy z pesto, najczęściej dziele makaron na pół. Do połowy w garbku dodaję zmiksowane pesto, drugą połowe wrzucam do blendera i mieszam drewnianą łyżką tak, aby makaron zebrał całe pesto ze ścianiek. Takie pyszności nie mogą się zmarnować. Potem cały makaron jeszcze łącze w garnku wraz z jeszcze ciepłym ugotowanym bobem. Niebo to, mówię Wam.

makaron z bobem i pietruszkowym pesto

Wiecej przepisów znajdziesz w kategorii Kuchnia
Babycook do kupienia tutaj.

Ania Brzozowska

Cześć, mam na imię Ania i bardzo się cieszę, że mogę gościć Cię na moim blogu. Jeśli spodobało Ci się tutaj, to zostań z nami na dłużej, będzie nam bardzo miło :) Polub slodkiciezar.pl na Facebooku Polub slodkiciezar.pl na Instargarmie Do zobaczenia! :)

«

»

2 COMMENTS
  • Miłosz Gajda
    4 miesiące ago

    Nie jadłem nigdy bobu w takiej formie. Muszę spróbować 🙂 Zapisuję sobie ten przepis!

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *