Kuchnia Polecane

Tak powinno smakować dzieciństwo

dziecko-brzozoweczka-blog-koktajl-truskawkowy

Pamiętam jak byłam trochę starsza niż Miko, miałam pewnie cztery, a może nawet pięć lat. Latem biegaliśmy boso po ogrodzie, a mama siedziała pod takim wyblakłym różowym parasolem, żeby schować się choć trochę przed słońcem. Lata były upalne, codziennie powyżej trzydziestu stopni.

Rwaliśmy truskawki prosto z krzaka i wcinaliśmy, aż buzie były całe umorusane. Rwaliśmy również agrest i porzeczki, a potem jedząc krzywiliśmy się od tego, jak były kwaskowate. Jesienią zbieraliśmy orzechy z leszczyny i jabłka. Były kwaśne jak diabli, ale smakowały zabawą na świeżym powietrzu, a to było przecież przednie.

Nie telewizor którego przekątna była taka sama jak kartki A4, ale właśnie zabawa na świeżym powietrzu, gra w klasy czy kapsle. Nie było tabletów, komputerów i grających zabawek. Za to w telewizji leciała Akademia Pana Kleksa i Niekończąca się opowieść. W niedziele leciał Teleranek, który oglądaliśmy razem z bratem. Kieszenie wypełnione były historyjkami z ulubionych Donaldów i poniekąd rakotwórczych gum Turbo.

Lato było magiczne. Mama robiła nam takie pyszny koktajl truskawkowy na jogurcie, a czasami na kefirze. Truskawki były wtedy wyjątkowo słodkie, bo przecież słońce nieustająco grzało. Piliśmy te pyszności do ostatniej kropli i biliśmy się z bratem o każdą szklankę, Tak właśnie smakowało nasze dzieciństwo.

Ostatnio przypomniałam sobie o tym, kiedy wspominaliśmy z Maćkiem tamte lata. Od razu zapragnęłam odtworzyć ten smak. Niestety tej słodyczy truskawek jaką pamiętam nic nie wróci, bo pogoda już nie ta sama. Ale chciałam dać Miko choć namiastkę pyszności tamtych dni. Choć odrobinę.

Koktajl truskawkowy / owocowy

  • Truskawki, im słodsze, tym lepsze, im więcej tym lepiej
  • Borówka amerykańska – solidna garść lub dwie
  • Jogurt grecki
  • jeśli truskawki mało słodkie – syrop klonowy lub ew. z agawy

babycook-truskawki-borowki-blog-brzozoweczka

Nie ma tu żadnej gigantycznej filozofii. Owoce myjemy i wkładamy do blendera. Ja używam Babycooka. Do tego jogurt, polecam grecki, żeby koktajl nie miał na koniec konsystencji wody. Jeśli owoce kwaskowate, można podlać trochę syropem klonowym. Miksujemy i gotowe. Najlepsze na podwieczorek lub drugie śniadanie.

babycook-blender-truskawki-blog-koktajl-truskawkowy

blender-babycook-blog-koktajl-truskawkowy-brzozweczka

brzozoweczka-blog-butelki-koktajl

koktajl-truskawkowy-babycook-blog-brzozoweczka

koktajl-truskawkowy-blog-brzozoweczka-lato-w-butelce

dziecko-brzozoweczka-blog-koktajl

Babycook | Bajaboo
Butelki/słoiki do napojów | Home&You

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Brak komentarzy

Napisz odpowiedź