Kulinarnie

Paluchy warkocze + przepis do wydruku

Muszę Ci się do czegoś przyznać. Jestem podjadaczem. Serio! Nie umiem, wręcz nie potrafię oglądać filmu i nie jeść. To silniejsze ode mnie. Też tak macie? Ale najgorsze jest to, że w pierwszej koleności sięgam (o zgrozo!) po chipsy! To najgorsze, co może być. Próbowałam zastąpić je czymkolwiek innym, ze średnim efektem. Dopóki nie wpadłam na to. Proste, szybkie, łatwe, smaczne. Mogą mieć różne smaki. A do tego nie muszę z nimi uciekać przed dzieckiem, z chipsami musiałam się chować, bo pokerowa mina to nie moja bajka. Młody wiedział o co cho. Teraz razem oglądamy Świnkę Peppę i je zajadamy. Oczywiście on jest amatorem tych z sezamem i parmezanem. Te z solą zostają dla mnie. Paluchy warkocze z ciasta francuskiego.
Ale to nie tylko super przegrycha. Lubię je jako dodatek do sałatki zamiennie za np grzanki. Albo do kremowej zupy mniam. Można je zestawiać z różnymi rzeczami, jestem pewna że i Ty znajdziesz dla nich wiele miejsc w Waszym domowym menu.
Wracając do tego przygotowania. Składników jest na tyle mało, że nie muisz się bać że czegoś zapomnisz kupić w sklepie. Wystarczy że masz ciasto francuskie w lodówce, chyba że ambitnie chcesz je sama zrobić. Ja nie chcę, wolę się pobawić z dzieckiem.
Co potrzeba (przepis na 18-20 warkoczy):

 

BAZA:

 

opakowanie ciasta francuskiego
roztrzepane jajko to posmarowania ciasta
SMAKI – tu wybierasz to, co lubicie np.

 

sól morska gruboziarnista

 

świeży rozmaryn (kilka listków)

 

świeżo tarty parmezan (ok dwóch łyżek stołowych)
pieprz świeżo mielony
sezam ( ok 2 łyżek)
kminek (ok 1 łyżki)
lub inne wasze ulubione dodatki
jeśli wolicie, można posypać np. waniliowym lub brązowym cukrem i będzie opcja na słodko
Sposób przygotowania:
Rozwinąć ciasto francuskie i przeciąć wzdłuż na pół. Z każdej połówki wyciąć w poprzek cienkie paseczki (27 lub 30 z każdej) i po trzy zaplatać w warkocze. Zaplecione warkocze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały i za pomocą pędzelka posmarować rozmąconym jajkiem, dzięki temu warkocze będą miały piękny złocisty kolor. Następnym krokiem jest nadanie smaku, oczywiście wg uznania – część można posypać solą morską, część parmezanem itp.
Na koniec pozostaje wypieczenie w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, przez ok 20-25 minut.
Przepis do druku znajdziecie tu —-> klik.

 

A teraz już nie pozostaje Wam nic innego jak włączyć ulubioną baję dziecku i wspólnie zajdać 😉
_____________________________________________________________________________
Podoba Ci się ten tekst? Koniecznie zostaw komentarz lub lajka. 🙂

 

 

Jeśli masz ochotę zostać z nami na dłużej, to możesz to zrobić poprzez polubienie nas na Facebooku – wtedy nie ominie Cię żaden nasz post 🙂

 

Cześć, mam na imię Ania i bardzo się cieszę, że mogę gościć Cię na moim blogu.
Jeśli spodobało Ci się tutaj, to zostań z nami na dłużej, będzie nam bardzo miło 🙂
Polub slodkiciezar.pl na Facebooku
Polub slodkiciezar.pl na Instargarmie

Do zobaczenia! 🙂

ZOBACZ RÓWNIEŻ

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Turlu Tutu
    22 stycznia 2016 at 00:11

    Ooooo…coś w moim stylu:) Ha! A paluchy to już w ogóle uwielbiamy…jak będziesz miała chwilkę i chęć spróbowania czegoś nowego na „wieczorne-filmowe-coś-do dziamania” wpadnij do nas na bloga, bo wrzuciłam nasze topowe przepisy na paluchy w 2 wersjach…i 3 sosy do maczania:P A za ten przepis dzięki, w sobotę wypróbuje bankowo…:P

    • Odpowiedz
      Brzozoweczka
      26 stycznia 2016 at 23:37

      Daj znać jak wyszły 🙂
      Zaglądałam do Ciebie, przepisy boskie, szczególnie na te z szynką parmeńską – ajlowit <3 bankowo wypróbuje!

  • Odpowiedz
    Monific.pl
    21 stycznia 2016 at 15:56

    Coś dla mnie! Takie z parmezanem, mniami.

  • Odpowiedz
    MartynaG.pl
    20 stycznia 2016 at 22:37

    Aż ślinka cieknie, wiesz? 🙂

  • Napisz odpowiedź