Kulinarnie

Najlepsze placki z cuknii + przepis do druku

Założę się, że każda z Was kocha przepisy na dania, które można przygotować błyskawicznie, a smakiem powalają. Nie, nie myśl że mówię o daniach instatnt. Ja się chemią brzydzę przez duże BE. Ale przepisy na zdrowe oraz szybkie potrawy zbieram i trzymam kurczowo. Dzięki nim potrafię przeżyć tydzień z chorym dzieckiem w domu – a pewnie sama wiesz, że chore dziecko i jedzenie nie łączą się zbyt chętnie w naturze. Warunek konieczny dla takiego dania jest taki, że musi zawierać warzywa + gwarancja że dzieć mój na widok talerza będzie chętnie i z radością otwierać pyszczuszon. Eksperymenty robię tylko łikendami, gdy na podorędziu mam męża robiącego za support w trudnych sytuacjach, gdy kotlecik / kluseczki okazały się be lub fuj, bo w efekcie na biegu trzeba przygotować następną propozycję.
No ale na to danie pyszczuszon otwiera się szeroko, więc znaczy że owe placuchy zostały bardziej niż zaakceptowane. A przy okazji i nam – starym bardzo smakują 🙂

Składniki:

 

cukinia starta na grubym oczku
szynka surowa dojrzewająca prosciutto/serano ok 4-5 plasterków
oliwa z oliwek
mąka – 3  łyżki
mleko – 2 łyżki
jajko
sól
+ składniki na sos
2-3 łyżki oleju z pestek dyni
3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka majonezu (opcjonalnie – ja uwielbiam)
Przygotowanie to banał. Nawet się nie spocisz, a zrobisz pyszny obiad 🙂

 

W dużej misce mieszasz suche składniki tj. mąkę z solą, a następnie stopniowo dolewasz mleka i wbijasz jajko. Mieszasz (najlepiej trzepaczką) aż osiągniesz jednolitą konsystencję. Natępnie dodajesz pokrojoną drobno szynkę i startą cukinię. Mieszasz aż składniki się połączą. Teraz rozgrzewasz patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażysz placuchy, aż będą rumiane. Staraj się aby były dosyc cienkie, łatwej się usmażą.
Składniki na sos mieszasz w miseczce aż osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Usmażone placki polewasz sosem.
Ta-daaaaaam! 🙂
Ja zawsze robię z podwójnej ilości składników, nie lubię jak się za szybko kończą 🙂
Przepis możesz pobrać tu – klik.
Czujesz się już jak Masterszef? Ja tak 😀
_____________________________________________________________________________
Podoba Ci się ten tekst? Koniecznie zostaw komentarz lub lajka. 🙂

 

Jeśli masz ochotę zostać z nami na dłużej, to możesz to zrobić poprzez polubienie nas na Facebooku – wtedy nie ominie Cię żaden nasz post 🙂

 

Cześć, mam na imię Ania i bardzo się cieszę, że mogę gościć Cię na moim blogu.
Jeśli spodobało Ci się tutaj, to zostań z nami na dłużej, będzie nam bardzo miło 🙂
Polub slodkiciezar.pl na Facebooku
Polub slodkiciezar.pl na Instargarmie

Do zobaczenia! 🙂

ZOBACZ RÓWNIEŻ

14 komentarzy

  • Odpowiedz
    Pyszne placki z kalafiora, które pokocha Twoje dziecko
    24 września 2016 at 13:44

    […] A jeśli Twoje dziecko uwielbia placki, to polecam Ci również te z cukinii, które również są u nas hitem – przepis znajdziesz TUTAJ. […]

  • Odpowiedz
    Kasia Szreder
    15 lutego 2016 at 22:34

    Bardzo lubię cukinię, ale placki z niej mi nie wychodzą. Może tym razem się uda 🙂

  • Odpowiedz
    Natalia - Chichotki Trzpiotki
    9 lutego 2016 at 15:59

    Muszę koniecznie spróbować. Ja łapię wszystkie przepisy, gdzie mogę przemycić trochę warzyw do diety mojej małej miłośniczki buł i kluchów. 😀

    • Odpowiedz
      Brzozoweczka
      18 lutego 2016 at 15:02

      heheh przemycanie jedzenia to chyba jeden z topowych skilli matek 😀

  • Odpowiedz
    Mamorki
    8 lutego 2016 at 17:33

    U nas placki z cukinii są na porządku dziennym, bo dziecię zup i mięsa odmawia 😉
    Bardzo fajny przepis, z przyjemnością wypróbuję 🙂
    Diana

    • Odpowiedz
      Brzozoweczka
      9 lutego 2016 at 14:25

      o to tak jak u nas, placki jakoś najlepiej „wchodzą” 😉

  • Odpowiedz
    Maamaa BaalBinkaa
    8 lutego 2016 at 00:06

    U nas cukinia to raczej tak sezonowo pojawia się na talerzach 🙂 Fajny przepis. Wart zapamiętania!

  • Odpowiedz
    Macierzyństwo-raz!
    7 lutego 2016 at 23:19

    Próbowałam kiedyś zrobić takie placki i kurcze wyszły surowe! Chyba za dużo wody miały, ale namówiłaś mnie! Spróbuję Twojego przepisu i może się uda 🙂

    • Odpowiedz
      Brzozoweczka
      9 lutego 2016 at 14:27

      Fakt, jak jest za dużo wody to niestety słabo się smażą – spróbuj odcisnąć startą cukinię przed wmieszaniem w masę 😉

  • Odpowiedz
    Ania ze SmakiMacierzynstwa.pl
    7 lutego 2016 at 22:49

    Ale mi narobiłaś „smaka” na placuszki z cukinii, które wręcz uwielbiam. Robiłam kiedyś kilka razy tylko trochę z innego przepisu, ale wypróbuję też Twój w końcu na zdjęciu wyglądają obłędnie! 🙂

  • Odpowiedz
    Turlu Tutu
    7 lutego 2016 at 22:47

    Sama bym zjadła takiego placuszka…Uwielbiam cukinie! Jad dobrze, że jeszcze mogę zmodyfikować plany obiadowe na jutro:P

  • Napisz odpowiedź